Aktuelno:

Dan Armije Republike BiH je jedan od najbitnijih datuma naše države

Direktor J.U. „Kantonalni fond za pomoć u stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju boračkih populacija, prognanih osoba i socijalno ugroženih kategorija“ Suvad Šahinović čestita svim Bosancima i Hercegovcima 15. april, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, današnji dan kada je formirana Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15. april 1992. godine, jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji naše zemlje.

Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine (međunarodno priznate i suverene zemlje) za vrijeme agresije na RBiH. Formirana je od jedinica Teritorijalne odbrane BiH, i organiziranih dobrovoljaca, a svrha i cilj bili su odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika, njen Vrhovni zapovjednik bio je predsjednik Republike.

Današnji dan prije 29 godina je bila prijelomnica u kojoj su najbolji sinovi i kćeri naše domovine poslije stoljeća borbe za interese tuđinskih propalih carstava i država napokon stali pod zastavu suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine, braneći svoju zemlju, svoj zavičaj i građane od agresije koja je prijetila potpunim uništenjem naše države i našeg naroda.

Hvala „još jednom i još hiljadu puta“ najhrabrijim sinovima i kćerima ove zemlje, pripadnicima i pripadnicama oružane sile u čijem sastavu su zajedno bili i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i ostali građani ove zemlje, zahvaljujući svima njima Bosna i Hercegovina je opstala, te je i danas garant naše slobode i prosperiteta.

Da opstanak Bosne i Hercegovine je najveća pobjeda Armije Republike BiH, koja je bila nastavljač slavne antifašističke tradicije i ona je kao takva učestvovala na vojnoj paradi u povodu Dana pobjede nad fašizmom 9. maja 1995. godine. Ponosna sam na činjenicu da sam bio pripadnik takve Armije i da sam u njezinom sastavu proveo od samog početka do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i da sam jedan od onih koji je dao svoj skromni doprinos  u uspostavljanju i pravljenju OS RBiH kao njen starješina.

Mnogi su izgubili živote za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, i naše je dužnost učiniti sve da njihova žrtva i hrabrost nisu uzaludni, moramo istrajati – do konačne pobjede.

Press služba